cao drugari, nije me bilo neko vreme, dosta sranja se izdesavalo, i morao sam malo da se bavim drugim stvarima da bi bukvalno preziveo...
nisam bio potpuno lenj, za to vreme sam se malo upoznao sa objektnim modelom, i AS3.0, sad ovaj link je jedna od prvih stvari koje sam radio u flashu, i sada mi je neprijatno, jer je tezak krsh...
Kontaktirao me covek, zeli da se uradi blagi redesign, znaci koncept ostaje isti i dalje hoce da ima sliding galriju, s'tim sto zeli da mu navigacija bude u dva horizontalna bara koja ce da se show/hide windows task bar, e sad zamolio bih vas za neke smernice. Sve je radjeno u AS2, ja bih da odradim ispocetka i kako valja u AS3.0 i da bude objektno orjentisan (ako ima potrebe)...
Da li koristiti neke design patterns, i odakle krenuti generalno, jos uvek nisam bas najbolje upoznat sa njima, i svaka pomoc je dobrodosla...
Pa ako radis u AS3 onda mora biti objektno orijentisan dizajn :)
Sto se tice patterna , to je vrlo opsirna tema, i preporucio bih ti neku knjigu da savladas sve to.
Generalno MVC se vrlo cesto koristi u dizajnu flash aplikacija / sajtova , naravno to nije sve , imas "sablone" unutar "sablona" ali generalno mvc to sve drzi na okupu.
Mvc nije tezak sa ukapirati (ima mnogo tezih patterna).
Imas na DZ temu o tome , isto se jedan lik raspitivao:
Juce nisam imao previse vremena da iscitam sve, pregeldao sam temu, i nasao onaj primer koji je Mirko okacio...
MIslim da cu u sledecih par dana imati vise vremena. Koji je tvoj predlog? Vec su mi jednom pomenuli ovde taj MVC pattern, mislim da mi je Mirko rekao da jos uvek nije umao potrebu da radi sa nekim drugim i da je odlican.
Samo problem je u tome sto sam ja upoznat sa osnovnim konceptima OOP, znaci znam sta su classes, methods i properties, naravno i nasledljivanje, polimorfizam, enkapsulacija, etc i nemam nikakvih nedoumica oko svega toga.
Meni je sada NAJVECI problem sto ne razmisljam OO, odnosno, problem je sto ne znam da sta gde treba da ide, koja klasa sta da radi, u smislu kako resenje da osmislim u objektnom modelu. I kol'ko sam ja shvatio to je svrha sablona, opet ne bih trebao sa ovim da se razvlacim previse dugo, a s'druge strane ne bih da nesto zbrzam da opet to ne bude kako...
uvek koristiti design patterns ako je ista komplikovanije od gotoURL i banera
i odakle krenuti generalno, jos
uvek nisam bas najbolje upoznat sa njima, i svaka pomoc je
dobrodosla...
presiroko pitanje za pravljenje galerije, ali ima primera, najbolje da uzmes neciji gotov kod i gledas kako je on to resio
pored mirka trebalo bi da ima primera na netu za MVC u Flash-u http://www.swinburne.edu.au/design/tutorials/P-flash/T-The-Model-View-Controller-Design-Pattern-in-Actionscript-3/ID-144/
objektno orjentisam i MVC nije isto, objektno orijentisan je prvi korak i mozes se prvo time baviti a to znaci da ces svojim movieclipovima dodeliti klasu, tako bi jedan thumbnail imao svoju klasu, prikaz jedne stranice galerije bi imao svoju klasu, ceo sajt ima svoju klasu i sl.
MVC bi znacio da se logika sta se prikazuje na ekranu cuva na jednom mestu, prikaz cuva na jednom mestu i sadrzaj na trecem
Nasao sam neki lynda video tutor Flash OOP, gde bas objasnjavanju MVC pattern za izradu neki slideshow-a. Sad ne znam da li je dobro da probam da resim svoj problem logikom koju su oni koristili koristeci mvc pattern, ili da batalim patterne i da krenem samo OOP...
Nisam iz NS-a, u KG-u sam :(, za pocetak, bio bih ti veoma zahvalan ako bi mogao da mi prosledis pdf verzije tih knjizica, ali imam dobrog ortaka tamo koji relativno cesto dolazi ovamo, koji mozda moze da kopira knjizice za mene, jer je bar meni mnogo lakse da radim kad imam hard copy...
Hvala puno...
uradio sam nesto, poredjao sam slike, koje slajdujem, samo ne znam sta
da radim sada sa full screen-om, i mislim da mi je skroz pogresan
pristup rada sa klasama, verovatno ce vama ovaj kod biti krsh...
treba
mi pomoc, kako da sredim da to bude full screen sada, i da mi slike ne
izlaze van container, jer su sada vecih dimenzija, a ja nisam uspeo da
im setujem height i width....